Carlos Cerdà

🌐

L’origen de la casa

La Cala de Sant Vicenç és una vall al nord de l’illa que suposa el darrer enclavament habitat de la Serra de Tramuntana. Circumvalant l’illa en direcció contrària a les agulles del rellotge, no trobareu més població fins a la Calobra, i pocs refugis naturals per a les embarcacions en tot aquest recorregut.

Habitada des de temps immemorials, com ho testifiquen les coves de la necròpolis de l’Alzinaret, de l’edat de bronze, es dividia fins al segle passat a dues grans finques o “Possessions”, la de Sant Vicenç, que arribava fins a Cala Barques i Cala Clara (i va donar nom a tot el conjunt) i la de Can Botana, creuada pel torrent del mateix nom i els límits del qual arribaven fins a Cala Molins i Cala Carbó. A finals del segle XIX només hi havia a la Cala un caseriu de pescadors, instal·lat a l’actual Cala Barques.

Aquesta badia oberta i encarada a Nord, està flanquejada per una muralla de pedra descomunal, el Cavall Bernat. Muntanya singular i misteriosa, va ser pintada al llarg del segle XX per innombrables pintors a causa de la coloració màgica que adopta al clarejar i al vespre (des de morat intens fins pur ataronjat). El que va iniciar aquesta passió va ser Llorenç Cerdà.

Llorenç Cerdá i Bisbal, pintor nascut a Pollença, de tarannà impressionista, agradava de treballar les seves obres “plen air”, o sigui, in situ a l’aire lliure, encara que moltes vegades utilitzava aquests treballs com a punt de partida per a obres més grans realitzades a lestudi.

El seu amor per la Cala de Sant Vicenç el va portar a comprar diversos solars en aquest enclavament, per poder quedar-s’hi i pintar-hi. Va realitzar diverses construccions, de les quals la casa que anomenem del pintor, instal·lada sobre el torrent, és l’única que roman avui en peu.

Quan Llorenç Cerdà es va establir a la Cala només hi havia uns quants pescadors, així que podem dir que ell va ser el primer turista, que s’hi va instal·lar per amor al seu paisatge i la seva màgia. La casa es va construir segons plànols que ell mateix va dibuixar.

L’Ajuntament de Pollença inclou aquesta casa al catàleg d’edificis protegits del municipi pel seu valor arquitectònic i històric.